Thursday 12 February 2009

After the full moon / Après la pleine lune

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This morning as the moon set behind the hill at 7.45 a.m., it was clearly waning, slightly less than a full circle of light above the Mediterranean pines.  According to the Gardeners' Calendar, today was a good day to plant potatoes.

La lune s'est couchée derrière la colline à 7.45 ce matin.  On a pu voir qu'elle décroit, elle était un peu moins qu'un plein cercle de lumière au-dessus des pins mediterrannéens.  Selon le Gardener's Calendar, aujourd'hui était du bon temps pour planter les pommes de terres.

We had already prepared the ground, so we planted most of our potatoes.  There are a few left to plant later.

On avait déjà préparé la terre, donc on a planté la plupart de nos pommes de terre.  Il y en restent quelques unes pour plutard.

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Last night friends came to supper and I made ragout d'escoubille, an Occitan stew of pork, chicken, sausage, vegetables and olives.  I used the Lucques olives we were given by these same friends in November, which are now ready to eat.

Hier soir nous avons invité des amis et j'ai préparé le ragout d'escoubille, un plat occitan du pork, poulet, saucisse, légumes et olives.  J'ai ajouté les olives lucques que ces amis nous ont donné en novembre qui sont prêtes à manger.

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We served the ragout with oak-aged Chateau des Adouzes 2000 red wine - a good strong-flavoured accompaniment for this dish.  The recipe for ragout d'escoubille is on the Mediterranean cuisine blog.

On a servi le ragout avec du vin rouge du Chateau des Adouzes 2000 veilli au futs de chêne.  La recette du ragout d'escoubille est sur le blog Mediterranean cuisine.

Our first ever lemon! / Notre premier citron!

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Today I picked our first ever lemon.  It's small, but wonderful, and two slices of it went very well in gin and tonics this evening!

2 comments:

Jan said...

I think we'll be lucky if our potatoes are ready by the next full moon!

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Hi, double congratulations to you. First your harvest of the first lemon how wonderful and what could possibly be better then to put in my all time favourite drink. Secondly your 1 year anniversary as a blogger.
You certainly got a wonderful blog.

Take care / Tyra xoxo