Monday, 23 February 2009

Greece again / La Grèce encore

Once again I've invited Greece into my kitchen ... MaryAthenes' challenge on the blog en-direct-d'athenes ... with this simple, delicious recipe. 

Encore une fois j'ai invité la Grèce dans ma cuisine ... c'est le jeu de MaryAthenes sur le blog en-direct-dathenes ... avec cette recette simple et délicieuse.

Exohiko ou agneau en papillotte façon campagne / Country-style lamb parcels

papillotte 2_1

Ingrédients :
Pour 6 personnes :
1,5 / 2 kilos d'agneau dans le gigot sans os, en petits morceaux / lamb cut into small pieces
3 oignons coupés en 2 ou 4 / onions quartered
3 oignons verts (oignons nouveaux) en rondelles / spring onions sliced in rounds
3 carottes en rondelles / carrots sliced in rounds
3 pommes de terre en morceaux / potatoes cut in pieces
350 g de gruyère (κεφαλογραβιέρα) en cubes (j'ai mis de la feta) / gruyère cheese (or feta)
le jus d'un citron / juice of a lemon
200 ml de vin rouge liquoreux (mavrodafni : vin utilisé pour la communion à l'église orthodoxe) / fortified red wine [I used Banyuls, the sweet strong red wine from Roussillon / j'ai utilisé le Banyuls, le vin doux du Roussillon]

200 ml d'huile d'olive / olive oil

1 càs de romarin écrasé / soup spoon of crushed rosemary

1/2 càc de cumin ou thym ou origan / teaspoon of cumin or thyme or oregano

sel, poivre / salt, pepper

Préparation :

Mélanger tous les ingrédients dans un grand récipient et laisser reposer au frigo une demi-heure. / Mix all the ingredients in a large bowl and leave for half an hour in the refrigerator.
Découper 12 morceaux de papier sulfurisé. / Cut 12 pieces of greaseproof paper.
Déposer sur le papier doublé 1/6 de la préparation. / Put one-sixth of the mixture on each double sheet of paper.
Fermer à la ficelle. / tie up with string.
Mettre les 6 papillotes dans un plat et faire cuire au four préchauffé à 200o pour une heure et demie. / put the 6 parcels on a baking tray in the oven at 200 degrees C for one and a half hours.

Ouvrir les petits paquets et servir tout de suite ! / Open the parcels and serve them straight away!

papillotte 1_1

I love these all-in-one dishes - all the flavour is preserved inside the parcels and they are so easy to serve to a large number of people.  In Greece, according to MaryAthenes, this dish is served at family gatherings at weekends.


It's the kind of dish that makes meat go a long way as you can vary the proportions, adding more vegetables and less meat if you wish.  We bought a shoulder of lamb which made four of these papillottes, and four servings of tagine.  I then put the shoulder bone into a soup-pan of water, and added onions, leeks and potatoes to make the Welsh dish cawl.  Recipes for the tagine and the cawl will be on the recipe blog


MaryAthenes said...

Thanks again for your wonderful participation !
A la prochaine ;)

Peter M said...

Oh, I'm delighted that you made's really quite an easy dish and very liberal with what ingredients you choose to add.

This also makes for a great presentation (and surprise) for dinner guests.