Once again I've invited Greece into my kitchen ... MaryAthenes' challenge on the blog en-direct-d'athenes ... with this simple, delicious recipe.
Encore une fois j'ai invité la Grèce dans ma cuisine ... c'est le jeu de MaryAthenes sur le blog en-direct-dathenes ... avec cette recette simple et délicieuse.
Exohiko ou agneau en papillotte façon campagne / Country-style lamb parcels
Ingrédients :
Pour 6 personnes :
1,5 / 2 kilos d'agneau dans le gigot sans os, en petits morceaux / lamb cut into small pieces
3 oignons coupés en 2 ou 4 / onions quartered
3 oignons verts (oignons nouveaux) en rondelles / spring onions sliced in rounds
3 carottes en rondelles / carrots sliced in rounds
3 pommes de terre en morceaux / potatoes cut in pieces
350 g de gruyère (κεφαλογραβιέρα) en cubes (j'ai mis de la feta) / gruyère cheese (or feta)
le jus d'un citron / juice of a lemon
200 ml de vin rouge liquoreux (mavrodafni : vin utilisé pour la communion à l'église orthodoxe) / fortified red wine [I used Banyuls, the sweet strong red wine from Roussillon / j'ai utilisé le Banyuls, le vin doux du Roussillon]
200 ml d'huile d'olive / olive oil
1 càs de romarin écrasé / soup spoon of crushed rosemary
1/2 càc de cumin ou thym ou origan / teaspoon of cumin or thyme or oregano
sel, poivre / salt, pepper
Préparation :
Mélanger tous les ingrédients dans un grand récipient et laisser reposer au frigo une demi-heure. / Mix all the ingredients in a large bowl and leave for half an hour in the refrigerator.
Découper 12 morceaux de papier sulfurisé. / Cut 12 pieces of greaseproof paper.
Déposer sur le papier doublé 1/6 de la préparation. / Put one-sixth of the mixture on each double sheet of paper.
Fermer à la ficelle. / tie up with string.
Mettre les 6 papillotes dans un plat et faire cuire au four préchauffé à 200o pour une heure et demie. / put the 6 parcels on a baking tray in the oven at 200 degrees C for one and a half hours.
Ouvrir les petits paquets et servir tout de suite ! / Open the parcels and serve them straight away!
I love these all-in-one dishes - all the flavour is preserved inside the parcels and they are so easy to serve to a large number of people. In Greece, according to MaryAthenes, this dish is served at family gatherings at weekends.
It's the kind of dish that makes meat go a long way as you can vary the proportions, adding more vegetables and less meat if you wish. We bought a shoulder of lamb which made four of these papillottes, and four servings of tagine. I then put the shoulder bone into a soup-pan of water, and added onions, leeks and potatoes to make the Welsh dish cawl. Recipes for the tagine and the cawl will be on the recipe blog mediterranean-cuisine.blogspot.com.
2 comments:
Thanks again for your wonderful participation !
A la prochaine ;)
Bises
Oh, I'm delighted that you made Exohiko...it's really quite an easy dish and very liberal with what ingredients you choose to add.
This also makes for a great presentation (and surprise) for dinner guests.
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