Wednesday 27 August 2008

More tomatoes / encore de tomates

Another way of bottling tomatoes /

Une nouvelle façon de conserver les tomates

Halve 1 kilo of Roma tomatoes and put them on a baking tray with salt, olive oil and balsamic vinegar. Bake in the oven at 170°C for 45 - 60 minutes. Put the tomatoes in a sterilised jar and cover with olive oil.


Coupez en deux 1 kilo de tomates Roma et mettez-les sur un plaque de four avec du sel, de l'huile d'olive et du vinaigre balsamique. Faites-les cuire au four à 170°C pour 45 - 60 minutes. Mettez les tomates dans un bocal sterilisé et couvrez-les de l'huile d'olive.

We had a few tomatoes left over that wouldn't fit in the jar. I arranged them on plates with little goats' cheeses, added some oregano leaves, salt an pepper and a little olive oil. It made a delicious first course.


Il y avait quelques tomates qui restaient. Je les ai mis sur des plats avec des petits pelardons de chèvre, des feuilles d'origan, sel et poivre et un peu de l'huile d'olive. C'était une entrée delicieuse.

It was market day today and as usual we went to the fish stall. We bought pageot (pink bream) for Lo Jardinièr and squid (encornet) for me. I made aïoli (garlic mayonnaise) to go with them.


Mercredi, c'est le jour du marché à Gabian et nous sommes allés comme d'habitude au marchand de poisson. Nous avons acheté des petits pageots (dorades roses) pour Lo Jardinièr et des petits encornets pour moi. J'ai préparé l'aïoli pour les accompagner.


Aïoli

1 egg yolk / 1 jaune d'œuf

2 large cloves garlic, peeled / 2 grosses gousses d'ail épluchées

salt and pepper / sel et poivre

a squeeze of lemon juice / un peu de jus de citron

300 ml olive oil / huile d'olive

Crush the garlic with the salt. Add the egg yolk and lemon juice. Pour the olive oil very slowly onto it while whisking until it has all emulsified.


Pilez l'ail avec le sel. Ajoutez le jaune d'œuf et le jus de citron. Versez l'huile d'olive peu à peu, très doucement, en le battant au fouet pour émulsionner l'œuf et l'huile.


pageots - encornet - aïoli

And some friends had given us some lovely fresh figs -


Et des amis nous ont donné des belles figues fraîches -

2 comments:

Lavender and Vanilla Friends of the Gardens said...

I do the same with my tomatoes when I have enough. They are delicious; Aioli is a good choice to go with the fish and I adore fresh figs; what a super lunch. I am sure your french followers are happy about your bilingual posts. I like it too I can refresh my long unused french. Merci beaucoup.

chaiselongue said...

I'm glad you like the bilingual post, titania - and the lunch, which was very good! A bientôt!